Bosanske ploče u Narodnoj biblioteci Srbije

Gramofonske ploče iz fonda Narodne biblioteke Srbije, koje čuvaju lepote bosanske narodne pesme, vremenski obuhvataju skoro čitav vek. Najraniji snimci, kojih je nažalost malo, spadaju u prve snimke koje su načinila braća Hampe, u izdanju Gramophone Concert Record-a, i kasnijim reizdanjima. Veliki deo bosanskih ploča koje Narodna biblioteka Srbije čuva u svojim fondovima pripada izdanjima prve jugoslovenske izdavačke kuće Jugoton iz Zagreba. Jumbola, Edison Bell Radio, Odeon, Jugoton, Homocord, His Master's Voice, ABC Grand Record, Gramophonne Concert Record i Elektroton su izdavačke kuće čija je izdanja sa muzikom Bosne, Narodna biblioteka Srbije digitalizovala.

Što se bosanskih izvođača tiče, tu su zauvek zabeleženi glasovi Safeta Isovića, Zaima Imamovića, Ahmeda Novalije, Himze Polovine, Joze Kristića, Nadežde Cmiljić, Nade Mamule, Zumre Mulalić, Joze Kristića kao i glazbe Beće Arapovića i kapele Nazifa Memiševića. Pojedinih pesama ima u par različitih izvođenja što govori i o njihovoj popularnosti – Pošetala Ana pelivana, Kolika je Javorina planina, Moj dilbere.

Broj srpskih izvođača je nešto veći što je za očekivati jer je kolekcija starih gramofonskih ploča Narodne biblioteke Srbije popunjavan poklonom građana, kao i kupovinom. Ovaj podatak takođe govori i o uticajima koje su pevači i vokalno instrumentalne družine širili putujući i izvan granica zemalja u kojima su živeli i radili. Posećujući bosanske gradove, srpski pevači su širili bosansku narodnu pesmu i dalje, te su ih donosili i u srpske gradove. Postajući popularne i u Srbiji, pevači su ih snimali za strane izdavačke kuće. Pevači poput Bore Janića, Mijata Mijatovića, Sofke Nikolić i Milana Tomića, postali su poznati i po svojim izražajnim izvođenjima sevdalinki.